· 

Dubai, het land van de toekomst?

Vanaf 2009 tot 2014 was ik zeer frequent in Dubai en daarna iets minder frequent, maar toen ik uit Holland weg was in 2017 weer wat vaker.

Het prettige is dat in Dubai de duurdere esthetische maar kwalitatief goede tandheelkunde zeer gewaardeerd wordt en in Nederland niet; daar moet alles zo goedkoop en snel mogelijk worden afgeraffeld tot grote ergernis van een zeer grote groep tandartsen die niets liever zou willen dan zonder beperkingen goede tandheelkunde leveren.

Natuurlijk denkt men automatisch dat je in Dubai heel veel geld verdient, dat is het beeld dat iedereen heeft van een tandarts in Dubai. Maar is dat wel juist?

Ten eerste gaat er ook veel uit omdat in Dubai alles veel duurder is..

Bovendien, als je werkelijk kwaliteit wilt leveren met een hoog afwerkingsniveau dan kost dat heel veel tijd,  veel dure apparatuur en dure verbruiksartikelen. Per saldo hou je dan niet zo veel over, maar je hebt in elk geval de vrijheid iets moois en goeds te maken zonder je te moeten haasten of zonder gedwongen te zijn zo goedkoop mogelijk te werken. Hoe heeft dat in Nederland, zo'n degelijk landje, zo ver kunnen komen.

De binnenkomst in Dubai was wat lastig, omdat Nederland een bericht had laten zetten op de computer van de immigratiedienst dat mijn paspoort zou zijn gestolen of verloren, zodat men verbaasd was dat ik met dat paspoort binnen kwam. Hoe kon dat?

Enige uitleg deed wonderen en was ik snel in het land.

Hier in Dubai ga ik nu deze week mijn uiterste best doen om er zo veel mogelijk uit te halen en zoveel mogelijk contacten te benaderen.

Een groot probleem is echter dat alle klappen van de laatste jaren die ik heb moeten verwerken m'n zelfvertrouwen nou niet. bepaald hebben versterkt, integendeel bij alles wat ik nu doe denk ik automatisch, het zal wel weer op niets uitlopen.

Bij Antonio, m'n partner is het soms nog heftiger. Die denkt continu aan een soort complotvorming bij onze vijanden van de Nederlandse staat. Echter toen mijn zwager laatst ook al begon over hogere machten die me willen vernietigen dacht ik, het ligt niet helemaal aan Antonio.

Maar toch....

Op dit moment heb ik gemerkt dat er in Dubai veel gaande is. De economie daalt, het toerisme daalt en het is hier peperduur geworden. Toch schijnen de prijzen hier de laatste maanden tussen de 15 en 40 procent gedaald te zijn. Ik merk daar niets van. Het leven is nog steeds peperduur.

Door die negatieve spiraal in de economie vertrekken hier veel mensen en de spanning tussen de VS en Iran doet er ook geen goed aan.

Iran ligt hier een paar honderd kilometer vandaan, dus dat zorgt er ook voor dat veel angsthazen vertrekken.

Veel tandheelkundige klinieken sluiten en tandartsen komen zonder werk te zitten. Al met al niet zo'n heel goed teken.

De afgelopen dagen heb ik een aantal klinieken bezocht om te kijken of ik er part-time kon werken, maar bij alle bezochte klinieken viel het me op dat de tandarts die me ontving alle tijd voor me had en dat is natuurlijk geen goed teken.

Maar er zijn gelukkig ook nog andere dingen te doen.

Terwijl ik op de 35e verdieping in ons appartement dit verhaal zit te tikken woedt er buiten als het ware een soort stof-storm. De lucht is helemaal geel van de stof en het lijkt alsof het gaat regenen, maar het is gewoon stof. Bekijk de foto boven dit verhaaltje maar eens goed. Dit is een verschijnsel dat wij in Nederland niet kennen.

Vanmiddag heb ik een ontmoeting met een oliesjeik uit Oman die ik goed ken en ik breng hem in contact de advocaat van de koninklijke familie in Abu Dhabi.

Ik weet dat de eerste partij graag olie wil kopen en de laatste partij graag olie wil verkopen, dus misschien komt er een leuke deal uit. We wachten af!

Het is heet in Dubai. Bij iedere stap die ik buiten zet gutst het water uit m'n poriën. Warmer dan Marokko is het er niet, maar wel veel vochtiger. Een relatieve vochtigheid van meer dan 80% is hier normaal. Het is hier eigenlijk alleen maar lekker in de wintermaanden.

 

Terugkeer naar Marokko

Nadat ik een aantal tandartsen heb benaderd is het voor mij tijd om terug te keren naar ons vertrouwde Marokko. Heeft het wat opgeleverd?

Ik heb er een zwaar hoofd in.

Na een tweede gesprek met een aantal tandartsen is het me wel duidelijk geworden. Het gaat op dit moment niet goed in Dubai.

De dalende wereld economie is hier sterker te merken dan waar dan ook in de wereld en de spanningen tussen Amerika en Iran zorgen ervoor dat vele toeristen op dit moment niet naar Dubai komen.

Even weer terugvliegen naar Marokko en dan begint het voor mij gewone leven hier weer.

Ook niet erg, maar ik had gehoopt dat er voor mij in Dubai meer te doen was geweest.