· 

Waar en hoe moet ik verder leven

Op dit moment, bijna twee jaar na mijn vertrek uit Nederland, ben ik gelukkig nog gezond en heb de tijd om over het leven na te denken.

Intussen is men mij bij de NZa en de belastingdienst nog niet vergeten merk ik.

De belastingdienst wil graag geld hebben van ambtshalve opgelegde aanslagen die volgens onze fiscaal jurist in Groningen vaak een factor 2 of 3 te hoog zijn.

De NZa wil graag mijn geld hebben maar ook mij; die willen mij graag naar Nederland hebben om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Nadat men eerst op m'n AOW beslag heeft gelegd en vermoedelijk de daaraan gekoppelde ziektekostenverzekering heeft gestopt hebben ze ook de spullen van mijn partner en mij in beslag laten nemen.

Men heeft een beeld van mij in Nederland dat ik gedurende mijn werkzame jaren veel geld bij elkaar heb gegraaid en daarvan voor de rest van mijn leven goed van kan leven.

Helaas is dat niet zo. Het geld dat ik verdiende in mijn praktijk heb ik voor het grootste gedeelte weer geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen en dus weer in de praktijk gestoken. 

Natuurlijk hebben we tijdens mijn actieve jaren goed geleefd en prachtige dingen gedaan, maar uiteindelijk hebben we niet veel overgehouden van het in de praktijk verdiende geld. Ook niet van de tijd dat ik als tandarts werkte in Dubai.

Dat werd mede veroorzaakt door het bezuinigingsbeleid van onze overheid vanaf 2013; alles in de tandheelkunde moet immers zo snel en goedkoop mogelijk en de patient mag niet over zijn eigen mond beslissen.

Wij moeten het hier doen met de opbrengst van het ouderlijk huis dat ik heb verkocht en dat is het.

Daarnaast leidt ik toeristen rond om hen de schoonheid van het land te laten zien, maar dat is geen vetpot.

 

Het dagelijkse leven

In dit land waar wij nu wonen zijn de mensen bijzonder vriendelijk en gastvrij.

Toen wij hier twee jaar geleden arriveerden werden we direct geholpen door heel veel locale mensen om woonruimte te vinden en om de juiste papieren te krijgen.

Nu, na twee jaar hebben we veel vrienden gemaakt en zien we hoe men hier leeft.

Mensen hier zijn met weinig tevreden en ze zijn in het algemeen gelukkig!

Het is soms aandoenlijk om te zien hoe men z'n best doet om het ons naar de zin te maken.

Als ik door het prachtige land rijdt met z'n mooie kleuren en landschappen, dan verwonder ik me er vaak over hoe eenvoudig vele mensen leven en nog kunnen leven.

Overal zie je schaapherders en schapen en hele simpele kleine lage huisjes waar de mensen in wonen. Het opvallende is wel dat ze allemaal satelliet-T.V. hebben, maar wat moet je 's avonds ook anders doen.

Regelmatig word ik uitgenodigd in zo'n huisje voor een kop thee en iets te eten.

Het enige wat in zo'n huisje staat is een hele grote bank tegen alle wanden van de kamer helemaal in het rond en een keuken. In de kamer wordt geleefd, gegeten en geslapen. Het zijn vaak grote gezinnen die er leven. Heel gezellig.

Overdag werkt men op het land of men heeft schapen.

Regelmatig zie ik binnen een soort van weefgetouw waar één van de vrouwen achterzit en een tapijt aan het weven is met prachtige motieven in felle kleuren.

Buiten zie je vaak karretjes met een ezel ervoor die wat hooi of andere planten vervoeren.

En altijd die tevreden gezichten van de mensen die volgens mij echt gelukkig zijn.

Dat werkt ook positief op mijzelf, als ik zie met hoe weinig men in het algemeen hier tevreden is en hoe gelukkig men hier is, voel ik mezelf ook een beter.

Gek genoeg heb ik dat de laatste jaren in Nederland minder gezien. Die armoede die je hier ziet heb je weinig of niet in Nederland, maar de Nederlanders zien er minder gelukkig uit.

Dan zie je dat de spreuk "Geld maakt niet gelukkig" misschien wel klopt, althans voor velen.

Maar vergeet niet dat als die arme mensen ziek worden ze op weinig medische steun kunnen rekenen omdat de meesten niet verzekerd zijn tegen ziektekosten.

 

De Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is hier in het algemeen goed en zeker in de privé klinieken.

Ik verbaas me daarover. Er is misschien wel minder kennis dan in Nederland en minder dure en geavanceerde apparatuur, maar men wordt hier niet beperkt door de factor tijd.

Men neemt rustig alle tijd voor de patient en doet z'n uiterste best een probleem op te lossen.

Ruim anderhalf jaar geleden had mijn partner helse buikpijn.

Dat was niet helemaal nieuw want in Nederland had hij hier ook al mee te kampen en al heel wat jaren. Wat ik me kan herinneren wel meer dan tien jaar.

Regelmatig heeft hij ernaar laten kijken en kwam men iedere keer weer met de boodschap, ach het is een spastische darm en daar kunnen we niets aan doen.

Zo'n onderzoek duurde in een ziekenhuis ook slechts een paar minuten. Geen tijd, geen tijd!

Maar hier heeft dat onderzoek wel vier uur geduurd met talrijke scans, röntgenfoto's en laboratorium onderzoeken.

Na vier uur had men dan eindelijk een conclusie getrokken. Eén simpel pilletje per dag zou het chronische probleem oplossen en ervoor zorgen dat deze extreme pijnen weg zouden blijven.

En, inderdaad, nu na bijna twee jaar gaat alles uitstekend; geen pijnen meer!

Ook hier zag je toch maar weer dat de factor tijd voor een behandeling alleen maar gunstig werkt en niet zoals men in Nederland denkt dat alles snel en efficiënt moet en dat dat de oplossing is.

Natuurlijk, we worden met z'n allen ouder, er zijn steeds meer medische mogelijkheden en de apparatuur wordt steeds duurder.

Dat daardoor ook de gezondheidszorg duurder wordt, daar ontkom je niet aan, maar met het liegen, bedriegen en het gebrek aan transparantie in ons overheidssysteem maak je dingen alleen maar erger. 

Niet alleen in de tandheelkunde is dat het geval, maar in de gehele gezondheidszorg.

Mijn collega Chris Kappers ergert hier zich ook aan en is zelfs zo ver gegaan dat hij deze misstanden heeft aangekaart bij de Raad van State.

 

Raad van State

Hieronder volgt de laatste brief die mijn collega heeft geschreven aan de Raad van State:

 

Download
Brief aan de Raad van State die mijn collega Chris Kappers heeft geschreven.
Op dit moment is er geen transparantie bij onze overheid en dus ook bij de NZa, maar worden we aan alle kanten gemanipuleerd.
In deze brief benadert mijn collega Kappers op een duidelijke en heldere manier wat voor gevolgen dat heeft.
Uitgebreid stuk over de aanpak fraude do
Adobe Acrobat document 179.5 KB
Download
Liegen en bedriegen bij de overheid!
Oud medewerker Kaj Hollemans stelt het liegen en bedriegen bij de overheid aan de kaak.
oud-medewerker VWS over integriteit_ in
Adobe Acrobat document 229.0 KB
Download
WOB list en bedrog
Transparantie bij de overheid? Vergeet het maar
WOB_list en bedrog_in Telegraaf_26-10-20
Adobe Acrobat document 120.5 KB